Općenito o Biogradu na Moru

Nekad davno prijestolnica hrvatskih kraljeva, danas je Biograd na Moru vrlo popularno turističko odredište mnogih ljudi. Obasjan suncem te okupan Jadranskim morem, ovaj prekrasan grad na obali ima bogatu povijest te mnoge kulturne i prirodne znamenitosti, stoga ne čudi što je nezaobilazna točka mnogih domaćih i stranih turista.

Grad i luka Biograd na Moru nalazi se u Zadarskoj županiji na sjeveru Dalmacije i glavno je središte rivijere koja obuhvaća gradove  Sv. Filip i Jakov, Turanj, Pakoštane, Sv. Petar na Moru i Drage, kao i mnoga manja naselja na Pašmanu. Smješten je između dva jednako popularna i turistički razvijena grada u Dalmaciji, Zadra, od kojeg je udaljen svega 30 km, te Šibenika, od kojeg je udaljen 48 km. Nalazi se na središnjem dijelu Jadranske obale, između dviju uvala, Soline na južnoj strani i Bošana na sjevernoj. Biograd na Moru smješten je na kopnu i na malom poluotoku, a karakteriziraju ga mnoge luke te dugačka promenada uz more.

Nasuprot grada nalaze se dva otoka, Planac i Sv. Katarina, a iz grada se pruža i predivan pogled na Pašmanski kanal te sam otok Pašman i mnoštvo drugih otočića. Svi ti otoci služe kao zaštita gradu i cijeloj rivijeri od snažnih vjetrova, te doprinose ugodnoj i toploj mediteranskoj klimi.

Ovaj šarmantan jadranski gradić trenutačno broji nešto manje od 6.000 stanovnika prema novijim procjenama, a prema službenom popisu stanovništva, u 2011. godini imao je 5.569 stanovnika.

Turizam u Biogradu na Moru

Razvoj turizma u Biogradu na Moru započeo je u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Neki od prvih turista grada bili su Česi, koji se počinju posjećivati grad s početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća, a 1935. godine sagrađen je prvi hotel u gradu, na mjestu gdje se danas nalazi hotel Ilirija.

Kako bi održao svoj status jednog od najpoželjnijih odredišta za odmor, te privukao što veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, jedan od prioriteta grada je stvarati i održavati široku i bogatu kulturnu, zabavnu te rekreativnu ponudu, pa se tako u gradu može igrati gotovo bilo koji sport. Razvoj rekreacijskog turizma jedan je od prioriteta grada, s naglaskom na jedrenje, najpopularniji sport u Biogradu.

Biograd na Moru osvojio je europsku nagradu „Srebrni cvijet Europe“ 2007. godine za čistoću te urbano i hortikulturno uređenje grada, što svjedoči o visokoj kvaliteti života građana, te potvrđuje da je Biograd na Moru na razini europskih gradskih okvira.

Kako bi turisti i gosti u gradu imali idealan ljetni odmor, te ponijeli sa sobom samo najbolja iskustva, svake sezone pobrine se Turistička zajednica grada Biograda na Moru. Zajednica svake godine pripremi novi, još bogatiji ljetni program s raznim i mnogobrojnim predstavama i izvedbama kulturno-umjetničkih društava i skupina, kao i s plesovima, mnogim koncertima na otvorenom, organizira festivale ribolova, sajmove domaćih proizvoda i vina te mnoge druge događaje. Za turističke gurmane tu je šarolika ponuda hrane i pića u vrhunskim restoranima, picerijama i konobama s lokalnim i međunarodnim specijalitetima te odličnim vinima.  

Većina stanovništva u Biogradu na Moru, a i u ostalim sličnim gradovima na obali u Hrvatskoj, živi od turizma, ribolova i poljoprivrede. Turizam je jedna od glavnih gospodarskih temelja i prihoda obalnih područja, te važna ekonomska stavka cijele države.

Turističke atrakcije

Među mnogim turističkim atrakcijama i zanimljivostima grada ističe se biogradski Zavičajni muzej gdje se može naučiti mnogo toga o povijesti grada kroz razne zanimljive povijesne zbirke. Muzej se nalazi u užem centru grada, a tijekom ljetne sezone otvoren je do kasnih noćnih sati.

Biograd na Moru krase mnoge plaže, uglavnom šljunčane, od kojih je jedna od najpoznatijih Plaža Dražica na jugoistočnoj strani grada. Ovoj plaži je još 2006. dodijeljena Plava zastava koja se i dandanas na njoj vijori, a potvrda je to visoke kvalitete sadržaja, uređenosti plaže, čistoće te očuvanja okoliša. Plaža je opremljena mnogim pogodnostima, bogata sadržajem i aktivnostima za djecu i za odrasle, te idealna za uživanje u raznim vodenim sportovima.  

Nedaleko od Biograda na Moru nalaze se tri nacionalna parka: NP Paklenica, NP Krka i NP Kornati, kao i dva parka prirode: PP Vransko jezero i PP Telašćica, do kojih se redovito organiziraju izleti iz Biograda. Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a udaljeno je od grada svega sedam kilometara.

Kao što je već ranije rečeno, jedna od glavnih prednosti grada Biograda na Moru je mogućnost igranja mnogih sportova kao što su košarka, nogomet, odbojka na pijesku, ronjenje, jedrenje, tenis i dr. Zanimljivo je za napomenuti da Biograd ima jedno od najvećih teniskih terena, odnosno kampova u ovoj jadranskoj regiji, koji je vrhunski opremljen. U sklopu kampa nalazi se čak 20 terena, sa zemljanom i tvrdom podlogom.

 

Ovaj obalni gradić ima ugodnu, toplu mediteransku klimu, a pošto je okružen mnogim otocima zaštićen je od jakih vjetrova, koji su česta pojava na jadranskoj obali, što ga čini idealnom destinacijom za ljetni odmor. U zimskim mjesecima prosječna temperatura je 7 stupnjeva, a u najtoplijem ljetnom mjesecu, srpnju, 24,5 stupnja. Padaline nisu česte, a njihova prosječna godišnja količina jest 840 mm.

Ove zanimljivosti Vam donosi Dom Damlatino, najbolji dom za starije i nemoćne u Biogradu na Moru.

Galerija slika